Oman rivitalopihan puutarhoinnin lopullisesti muuttama kukkatykkääjä koittaa hahmottaa, miten kaikin tavoin voi olla puutarhaihminen ilman omaa pihaa. Pohdiskelut ja hassuttelut kulkevat kaiken maailman puutarha-, kukka- ja betonikujilla. Ajatuksella Joskus vielä...


torstai 23. tammikuuta 2014

Rosmariinilla talven taittoon

Polkaisin vuoden 2014 (hyvää tätä kaikille!) kasvittelun käyntiin osallistumalla yrttikurssille alkuviikosta. Ideana oli hyödyntää joka-marketin-yrttejä. Yrtintuoksut seurasivat kotiin, ja töihinkin asti niin, että haistatutin seuraavana päivänä työkaverilla reppuani, hyvin haisi vieläkin. Kuljetin sillä kurssilla tehdyt suolat ja öljyt kotiin.

Kurssilla oli käsittelyssä, ja käsissä, eritoten rosmariini, tuo ikuisen rakkauden symboli. Auttaa kuulemma rentoutumaan, muistamaan, verta kiertämään ja lievittää hermosärkyjä. Samoin sitä voi käyttää grillitikkuina, saa aromit kaupan päälle. Kesällä sillä voi koittaa karkottaa itikoita. Hyvä pakkastalven hemmotteluvinkki: tee helposti ihanaa vartalonkuorinta- ja jalkakylpysuolaa ihan vain sekoittamalla merisuolaa ja pilkottua ja huhmareessa (tai kivellä) rouhaistua tuoretta rosmariinia. Kourallinen tuota suolaa vadissa ja lämpimää vettä, niin kokemus on vähintään jalallinen ja keuhkollinen, jos ei sielullinen. Kurssin lopuksi testattiin, pääsin ehkä jalalliseen, perjantaisaunassa omassa rauhassa aion päästä sielulliseen.  Jos haluaa tehostaa rohdosaromia, niin tipauttaa sekaan viitisen tippaa rosmariinia eteerisenä öljynä.


Toinen käyttöönottamani vinkki oli hiusöljy. Oliiviöljyä ja siihen taas pilkkorouhaistua tuoretta rosmariinia, kuiviin hiuksiin 20-30 minuutiksi, sitten hierotaan shampoo samaan päähän ja vasta sitten vesi. Avot. Järjestys tuo siksi, että vesi ei öljyä välttis niin vain irroittele. Jos on blondi, niin sitten kannattaa ensin testata niskatupsuun, miten öljy reagoi, ettei astele saunasta kirjavalla päällä ulos.


Saunaan voi myös tekaista rosmariinivihdan. Rosmariinin oksat kun ovat puumaisia, niin hyvin pysyy kimppu kasassa. Jos ei halua sotkea paikkoja, niin laittaa hiukan pienemmän kimpun harson sisään ja upottaa löylyveteen. Sekaan harson sisään voi hieman murskata (eli rikkoa rakenne) rosmariinia. 

Tuskin maltan odottaa perjantain saunavuoroa! Ja toivottavasti seuraavalla vuorolla saunova naapurikin arvostaa rosmariinin voimaannuttavaa (ettei vieraannuttavaa) tuoksua...

1 kommentti:

  1. Varoituksen sana: ei kannata hieroa öljyä ylettömästi pitkään pehkoon eikä varsinkaan hiusten tyveen. Vietin saunailtaa seuranneen päivän kuivalla märännäköisellä tukalla, joka oli kuin 10 vasikkaa olisi nuoleskellut sitä. Hartioissa asti oli kelmeä öljyinen olo. Seuraavalla suihkukerralla kesti jokusen saippua/shampookierroksen, ennen kuin tukka oli entisensä. Sarjassamme Toteutetut (entiset) kuningasideat.

    VastaaPoista