Oman rivitalopihan puutarhoinnin lopullisesti muuttama kukkatykkääjä koittaa hahmottaa, miten kaikin tavoin voi olla puutarhaihminen ilman omaa pihaa. Pohdiskelut ja hassuttelut kulkevat kaiken maailman puutarha-, kukka- ja betonikujilla. Ajatuksella Joskus vielä...


lauantai 30. huhtikuuta 2011

Vapun viettoa


En ole enää yksin puutarhassani, joku valvoo minua. Vappuvieraat toivat mukanaan Pihakiipeilijän. Tosin se näyttää tiirailevan mieluummin naapuriin.


Viikko vierähti voipuneena mullan kuskauksesta. Pääsiäisenä ehdin myllertää puutarhassa. Ahistaa tosin kutsua takapihaa puutarhaksi. Se kalskahtaa niin kokonaisuudenomaiselta. Olen enemmänkin sellainen sinne tänne -tyyppi. Yksi kukkapenkki lisää on tasaisen multainen, ja kutsuu seireenin lailla kaikkea vihreää kasvamaan. Tarha-alpin raivaaminen oli melko homma. Muutaman juurekkaan multapaakun siirsin pihan perälle penkkiin, muuten heitin niillä muuttolintua.

Paiskoin samassa tuiskeessa vuorikilvet ja havupensaan kalkin peittoon. Ainakaan havukaiset eivät siitä tykkää, luin, taas hetken liian myöhään. Just suck it up, havu.

Niinköhän menin palelluttamaan (tai kärventämään) siemenviljelmäni. Olen pitänyt siemenruukkuja parvekkeella reilun viikon, yöksi olen peitellyt lavan. Yhdeksi yöksi se jäi ilman peitettä, jota tasapainotin sitten seuraavana tukahduttavan kuumana päivänä asettamalla lavan suoraan aurinkoon. Ei hyvä, kuulemma, lämpötilan pitäisi pysyä suht' tasaisena, eikä suora aurinko tee kutaa.

Laventelin kanssa teen koetta Puutarhaperjantain innoittamana. Leikkelin rutikuivilta näyttävät vanhat varret pistokkaiksi veteen, ja toden totta, ne ovat alkaneet puskea vihreää.

3 kommenttia:

  1. Hei! Minun ihka ensimmäisen perennapenkkini laventelit näyttävät kuolleen talven aikana. Ymmärsinkö oikein, ettei niitä kannata heittää pois, vaan niistä voisi jopa saada jotain uutta kasvua aikaan...? Kerrohan kokemattomalle :)

    VastaaPoista
  2. Terve, samoin mulla näytti todella kuivalta, mutta sitten tosiaan leikkasin siitä kuivia oksia reilusti pois ja niin se on mukavasti lähtenyt puskemaan vihreää ja oksaakin siitä jäljelle jääneestä nysästä.

    Neuvoivat tosiaan teeveessä, että eikun vain ne kuivat poisleikatut tikut veteen ja sitten multaan, kun alkavat puskea vihreää. Näin tein, mutta kun olin työntänyt ne vihertävät tikut multaan, ne kuivuivat. Mutta ymmärtääkseni se voi onnistuakin. Kuivat tikut voi kai laittaa ihan suoraan esim. taimimultaan ruukkuihin kasvamaan. Täällä oli tehty niin: http://www.alltomtradgard.se/forum/view-thread.xml?thread_id=837781&forum_id=13

    VastaaPoista