Oman rivitalopihan puutarhoinnin lopullisesti muuttama kukkatykkääjä koittaa hahmottaa, miten kaikin tavoin voi olla puutarhaihminen ilman omaa pihaa. Pohdiskelut ja hassuttelut kulkevat kaiken maailman puutarha-, kukka- ja betonikujilla. Ajatuksella Joskus vielä...


maanantai 27. kesäkuuta 2011

Kärhöpistiäiset, keleet


Juhannusreissulta palatessamme huomasin jotain ylimääräistä ja liikkuvaa puutarhassa. Nimittäin alppikärhössä vaelteli taas (myös viime kesänä) pari kärhöpistiäisen toukkaa, vielä melko pieniä. Ne on sitten ällöttäviä. Muka karkinvihreitä, mutta täysiä pirulaisia. Just sellasia kuin piirretyissä: toukkia joiden pitkä, valkea hammasrivistö kiiltelee auringossa ja kasvin lehtiin jää piparireunainen kolo. Ei siinä montaa haukkua tarvita, kun lehti on häipynyt parempiin poskiin.

Ne ovat niin lähellä lehtien väriä ja usein ovelasti mutkalla lehden sivua pitkin (melkein näin keskisormen pystyssä kun menin kameroineni lähelle), että kuten kuvasta näkyy, niitä täytyy hieman tiirailla.

Ja nyt ensi kerran hokasin, että toukkien aluthan elelevät kasvin varressa. Muutamassa varren osassa olin huomaavinani tasaisen nykyrivistön, sieltä niitä putkahtelee. Kuvaan tuli nyt aika maltillisesti nypykäs varsi (terveet ovat ihan sileitä), mutta saanette pointin.


Onneksi toukat eivät pidä muista kuin kärhöistä, joten taidanpa repiä alas taas koko kärhömaton (kukkinuthan se jo on).

2 kommenttia:

 1. Älä nyt hyvä ihminen hävitä kärhöjä pistiäisten vuoksi. Meilläkin on jo muutamia vuosia pistiäinen nakertanut alppikärhön lehtiä. Aikaisempina vuosina olen ravistellut kärhöjä vasta heinäkuun lopussa ja saanut vihreitä paholaisia tippumaan alas. Nyt olen kytännyt reikäisiä lehtiä ja nypykkäitä varsia ja käännellyt lehtiä niiden lähettyvillä ja listinyt otuksia yksitellen. Kannattaa katsoa lehtien alapintoja todella läheltä, nimittäin pienimmt madot ovat noin millimetrin viidesosan paksuisia. Silti en luovu kärhöistä ;)

  VastaaPoista
 2. en toki kokonaan, mutta vähän on ollut pakko karsia, kun tosiaan nuo madot ovat tiputtautuneet allaoleviin kukkasiinkin, mm. malvaan ja hiukka järsineet, vaikka luulin ettei niille kelpaa kuin kärhö.
  Ja onhan ne aika inhojakin :)
  Mutta tosi terhakkaasti tuo kärhö aina levittäytyy joka kevät, vaikka olen leikellytkin siitä noita pistiäisten valloittamia oksia.
  Mitkään ruiskuttelut eivät ole kyllä tehonneet.

  VastaaPoista