Oman rivitalopihan puutarhoinnin lopullisesti muuttama kukkatykkääjä koittaa hahmottaa, miten kaikin tavoin voi olla puutarhaihminen ilman omaa pihaa. Pohdiskelut ja hassuttelut kulkevat kaiken maailman puutarha-, kukka- ja betonikujilla. Ajatuksella Joskus vielä...


tiistai 15. maaliskuuta 2011

Hyödyllisiä kasveja

Työkaverini kuuluu Hyötykasviyhdistykseen. Ensin ajattelin innoissani, että se resurssi täytyy kyllä hyödyntää pihani suhteen. Sitten muistinkin viimekesäiset hyötykasvikokeiluni.

Kesäkurpitsa. Ostin torilta reippaankokoisen taimen. Pitkään ei tapahtunut juuri mitään, mutta loppukesästä kukkia ja satoa putkahteli runsaasti, ja melkeinpä ilman avitusta. Mutta kun kaikki käyttötarkoitukset kesäkurpitsamokkasiineja lukuunottamatta oli kokeiltu, alkoi takapihalle kurkkia jo kauhunsekaisin katsein. Olen vakuuttunut, että joka kerta kun räpäyttää silmiään, maailmassa syntyy uusi kesäkurpitsa.

Minttu. Ei niitä mojitojakaan joka päivä kuulemma ole hyvä nauttia. Minttu levisi kyllä helposti, joten hetken päästä ei enää penkissä tiennyt, mikä lehti kuului millekin kasville. Minttu on ihan mukava koristelisä jälkkäreihin, ja teetähän siitä on mukava keitellä. Ja voihan sitä vaikka pureskella, jos aamulla jäivät hampaat pesemättä.

Musta ryssä -tomaatti
. Sain tupaantuliaistuomisina muutaman musta ryssän taimen. Ensin palellutin ne ja sitten siitä selvittyään ne raukat puskivat isoja, epämuodostuneita hedelmiään, jotka eivät ehtineet punastua lainkaan. Musta ryssän vahva tuoksu jäi myös mieleen. Harmittaa, kun en kesän lopuksi kerännyt siitä siemeniä talteen.

Näillä perusteilla taidan keskittyä nyt kukkiin ja muihin koristekasveihin. Hyödyttömien asioiden parissa puuhastelu tekee muutenkin hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti