Oman rivitalopihan puutarhoinnin lopullisesti muuttama kukkatykkääjä koittaa hahmottaa, miten kaikin tavoin voi olla puutarhaihminen ilman omaa pihaa. Pohdiskelut ja hassuttelut kulkevat kaiken maailman puutarha-, kukka- ja betonikujilla. Ajatuksella Joskus vielä...


tiistai 18. syyskuuta 2012

Touch-me-not


En tiedä, missä vaiheessa elämää minua on kasvatettu tynnyrissä, mutta todennäköisesti se osuu aina siihen kohtaan vuotta, jolloin jättipalsami kukkii. Minulle tuli nimittäin sen olemassaolo ihan uutena asiana. Yhtä Pirkkalan ojanpientaretta kulkiessani niitä vain olikin siinä yhtäkkiä silmänkantamattomiin. Kenties osasyynä tietämättömyyteeni on se, että havaintokartan perusteella Koti-Vaasan seudulla sitä ei juuri esiinny.


 

Jättipalsamihan on oikeastaan ihan kivannäköinen, pinkki kasvi, vähän kuin orkidea, ja silti niin haukuttu ja ei-haluttu. Ihan syystä, ymmärtäisin. Se on alkuperäisten luonnonkasviemme murhaaja, haitakas vieraslaji, jota innolla hävitetään jopa porukoittain. Ilmianna siis naapurustossasi loisiva palsami!

En voinut kyllä vastustaa kiusausta käydä muutamaan otteeseen poksauttamassa siemenkotaa; kukka kun ampuu siemeniään voimalla, kun kypsää siemenkotaa vähänkin hipaisee. Tätä nimitetään muilla mailla sen perusteella myös touch-me-noteiksi. Latinankielisen nimityksen alkunsa, ja sukunsa, taas on impatiens, joka tarkoittaa just sitä kärsimätöntä. Kaunis ja hauska vihuliainen siis tämä.
4 kommenttia:

 1. Vuosia, vuosia sitten näin jättibalsamin kukkimassa tien vierellä. Ilmeisesti se oli levinnyt läheisen talon pihasta. Tuumin, josko uskaltaisin kiskaista yhden juurineen ja tuoda omaan pihaani. Jäi kiskaisematta ja siitä olen jaksanut olla iloinen tutustuttuani myöhemmin tuon kasvin ongelmallisuuteen. Ihan nätti kukkiessaan, mutta mahdoton leviämään.

  VastaaPoista
 2. Olit siis kaukaa viisas, hyvä niin! Juuri tuo siementen "lentokyky" ja paukkuminen yltympäriinsä avittavat tosiaan tehokkaasti leviämistä.

  VastaaPoista
 3. Sehän olisi periaatteessa kivannäköinen kasvi, ja siksi se kai alunperin on pihoille tullutkin - ja sieltä ammuskellut siemeniä ympäristöön ja lähtenyt leviämään villisti. Jos kasvi pysyisikin vain pihalla, niin sitten se olisi ok. Vähän sama kuin lupiineilla, jotka ovat periaatteessa kauniita, mutta käytännössä leviävät liikaa ja tukahduttavat luonnossa muut kasvit.

  VastaaPoista
 4. Näin on, nykyään jo miettii, että uskaltaako sitä edes ääneen hehkuttaa, että onpa ihania lupiineja tienvarret täys :) Miten musta tuntuu, että niitä ei ennen ollut niin paljon kuitenkaan. Lapsuuden idyllisenä muistona on lupiinit rehevien polkujen ja hiekkateiden reunoilla ja hylättyjen talojen pihoissa.

  VastaaPoista